Takbyte

Ett tak slits genom åren. Den utsätts för väder och vind och slutligen blir det dags att byta.

Man ska se till att göra takbytet under våren/sommaren så det är varmt och mera stabilt väder. Titta över väderprognoserna och börja arbetet en helg då det ser ut att vara uppehåll. Man vill inte att det ska börja regn innan man haft tid att täcka över taket med presenning eller det nya taket.

Sedan behöver man välja material. Man brukar säga att det ät lättast att använda samma material som det gamla taket var i, alltså var det tegelpannor så använder man det igen. Men egentligen är det fritt fram att välja det som passar. Vi har använt tegel väldigt länge och det kan hålla i upp till trettio år. En vanlig konkurrent till tegel är betongpannor.

Materialet beror också på hur kraftigt luftning taket har. Ju kraftigare desto lättare att få bra avrinning och man kan välja mellan fler alternativ.

Trots att tegel och betong tål mycket höga och låga temperaturer så är de inte alltid det självklara valet. Det börjar också bli vanligt med plåttak. Man kan antingen lägga själv eller anlita ett företag som lägger plåttaket åt dig. Det positiva med plåttaket är att det har längst livslängd, runt 40 år och är i princip underhållslöst. Men man ska vara medveten om att det kostar mer att lägga plåttak än takpannor.

Väljer man att lägga taket själv ska man gärna tala med dem som man köper materialet av först. De har oftast arbetet med takläggning själva, även om de bara säljer materialet just nu, och har stor expertis i vad man ska göra och vilka fallgropar som finns. Avsätt även lite extra mycket tid än du tror att det tar för man stöter alltid på problem och förhinder under ett större projekt.

Lägger man ett tak med pannor är det rekommenderat att man börjar nerifrån och arbetar sig uppåt, det är i regel inte svårt, men det krävs att man är noggrann. För att underlätta jobbet något kan man använda falsade takpannor, de är något lättare att lägga än vanliga tegelpannor.

Har man istället valt att lägga ett plåttak måste man tänka på att man oftast inte kan gå på takplåten, därför måste man noga planera hur man lägger det så att man till en början kan använda sig av bärreglarna som fotstöd och sedan ta hjälp av stegen. Måste man kliva på plåten av någon anledning bör man stiga i profilbotten. Se även till att plåten sitter fast ordentligt innan nästa läggs, det är viktigt för att plåten inte ska rubbas från sitt rätta läge.