Gott till efterrätt – glass med varma hjortron

När jag var liten köpte mina föräldrar en fjällstuga i Dalarna dit vi åkte under nästan varje lov. Där plockade jag också mina första hjortron och minns smaken än idag av de blöta och välsmakande bären. Det kändes nästan som en evighet att vandra ut till myren och det var fullt av mygg och ännu mera knott. Men det var värt det, särskilt varje nyår då vi alltid åt vaniljglass med varma hjortron.

Även om det numera finns hjortronsylt i nästan alla affärer, till och med hos Lidl, smakar det sällan lika gott. Det beror alltid på för mycket socker. Att hjortronsylt nästan alltid är för söt är inte särskilt konstigt. Socker är mycket billigare än hjortron. Men det går att hitta bra sylt. Om du inte orkar plocka hjortron själv så kan du hitta säljare på nätet.

För att efterrätten ska bli perfekt måste glassen också vara av högsta kvalitet. Antingen köper du riktigt bra glass, som till exempel Häagen-Dazs Vanilla Pint. Eller så väljer du det allra bästa alternativet och istället gör egen hemgjord vaniljglass.

Det finns ingenting i någon livsmedelsaffär som ens kan mäta sig med hemgjord glass. I alla fall så länge du ser till att använda 40 % grädde, gammaldags mjölk och bourbon vaniljstång istället för vaniljsocker. Lycka till!