Planera förändringar på utsidan

house(1)

Du kan sätta igång och planera inför våren och sommarens utomhusrenoveringar. När nästa årstid väl kommer är du redo att tackla projektet. Husets utsida kan bli helt annorlunda på bara några veckor.

Husets fasad avslöjar lite om er som familj, på samma sätt om valet av bil eller kläderna du bär berättar vad du är för person. Om fasaden inte speglar rätt sida av er, kan man förändra den.

Om du har träfasad kan du byta riktning på träpanelen och skapa ett helt nytt hus. Det är vanligast att träpanel går vertikalt. Om ni vänder panelen horisontellt kommer ni nog vara det enda huset på gatan med det utseendet. Liggande panel är bättre vid slagregn men vatten rinner så klart inte undan lika effektivt som vid stående panel. Hur mycket jobb som ligger bakom detta beror på hur huset ser ut idag. Hus i sten och tegel tar mest tid att ändra.

Ibland räcker det bara att måla om huset, något vi skrivit om tidigare. Har man tur med vädret kan man göra det på en helg såvida förarbetet inte är för omfattande. Man måste nämligen ta bort flagor och tvätta fasaden innan man kan måla. Torktiden varierar också beroende på underlag. Om du målar tegel kan torktiden vara så lite som fyra timmar medan träpanel kan behöva tjugofyra.

Om fasaden ser bra ut, kan du titta på de mindre detaljerna. Kanske kan ni byta ut knutarna till annan färg eller material. Eller så sätter ni dit eller tar bort fönsterluckor. Det är en smärre förändringar som gör stor skillnad.