Måla huset

Det är många som målar om huset själva på sommaren. Tyvärr orsakar målandet ofta problem i familjen när arbetet drar ut på tiden. Det är därför bra att inte göra en onödigt positiv uppskattning av hur lång tid arbetet kommer att ta.

Det finns saker att tänka på för att arbetet ska gå lättare, alternativt så kan du anlita en målarfirma om du känner att du inte vill eller kan måla om huset själv.

Måla

Anlita någon som gör jobbet

Att måla om huset är mer tidskrävande än många tror. Om du istället anlitar ett företag som gör det åt dig hinner du även göra annat på semestern. Dessutom kan du utnyttja ROT-avdraget. Den stora fördelen med att anlita en målarfirma är självklart att du slipper göra jobbet själv. Dessutom har målarfirmor kunskap, rutin och genomför oftast arbetet på en betydligt kortare tid än om du skulle göra det själv.

Gör jobbet själv

Ett av alla hemmafixarprogram på TV är Bygglov som tipsar om hur du målar om huset här. Till att börja med är det en bra idé att undersöka fasaden. Om det till exempel finns någon fuktskada kan du med lite tur upptäcka den innan allt för stor skada har skett.

Välj färg och penslar

Om du inte vet vilken sorts färg som har använts tidigare för att måla huset kan du ta med en provbit till din färghandlare. De kan då hjälpa dig med att avgöra vilken typ av färg du ska använda. Din färghandlare kan även hjälpa dig med att välja rätt penslar. Penslar av bra kvalitet är en förutsättning för att du ska bli nöjd med slutresultatet samt för att arbetet ska gå snabbare.

Tvätta panelen

Tvätta och skrapa ren panelen för att få en fin yta att måla på. Olja även in ändträet eftersom det är där den mesta fukten tas upp. Sedan är det dags att börja måla. Kolla gärna vidare på ovan nämnda länk till Bygglovs artikel där du hittar mer läsning om det viktigaste som har med målning att göra.