Rensa för att skapa inredning

design interior home bedroom_133777256

Inredning tar tid, bara för att man flyttar in i ett nytt hem betyder det inte att inredningen blir klar i samma veva som man ställer undan sista flyttkartongen. Det kan ta månader eller år innan man inser hur man kombinerar sina saker för att skapa en enhetlig, inbjudande design i hela bostaden.

Ett bra sätt att hitta sin inredning och sin stil är att börja rensa. Det är lättast att börja med att rensa ut saker man inte längre använder. Ta itu med förråd och garage först. Man kan hitta oväntad inspiration i äldre saker som inte varit framme på årtionden. Men om man är osäker på en sak kan man tänka på en tumregel: har man inte använt eller tänkt på saken på över två år, kommer man nog inte sakna den. Och då kan den kastas, ges bort eller säljas.

När man gå vidare och rensar inuti bostaden hittar man flera områden där man kan kasta eller byta ut produkter och inredning. Ta linneskåpet till exempel. Man sparar ofta på handdukar och sänglakan sedan man först flyttade hemifrån. Det känns bra att ha alternativ och så länge de inte är trasiga, går det att använda. Men vill man ha en enhetlig inredning kan man rensa bort de äldsta varianterna och köpa nya handdukar i en vald stil. Lakan och handdukar som fortfarande är hela kan tvättas upp och skänkas till Röda Korset eller Myrorna där de kommer till bra användning.

Allteftersom man tar bort de onödiga prylarna i sitt hem brukar man se vilken typ av inredning som passar i hemmet. Det är lättare att välja ut vilka krukor som matchar varandra bäst efter man ha ställt fram alla på matbordet och plockat undan de som inte längre faller dig i smaken. Eller så kanske det är dags att byta ur krukorna mot nya, som passar en helt ny stil.

När man tömt huset eller bostaden på onödiga prylar kan man börja lägga upp en plan med sin inredning. Vilka färger ska man använda sig av, vilka material har man sparat och hur står sig möblerna i din inredningsstil?