Inreda i shabby chic-stil

shabby chic

En av de populäraste stilarna de senaste åren har helt klart varit shabby chic. Stilen har gett upphov till nya butiker och tanken att man inte behöver slänga sina möbler bara för att man tröttnat på dem, man ska återbruka lika mycket som man köper nya saker. 

Stilen har så klart varit med ett tag, redan på 80-talet började den trenda och har funnits med sedan dess, även om dess popularitet gått upp och ner genom årtiondena. Hur är då inredningsstilen uppbyggd och vad behöver du för att få stilen i ditt hem?

Färger

Vitt, vitt och vitt. Shabby chic-stilen är dominerad av den vita färger på allt: tak, möbler, golv, väggar, inredningsdetaljer med mera. Den vita färger får gärna behandlas så möbeln eller dekoreringsprylen uppfattas som äldre och sliten. För att uppnå bästa resultat brukar man måla med en mörk grundfärg och vitt ovanpå, sedan slipar man bort det vita runt kanter och hörn för att skapa ”förslitningar”.

Förutom vitt kan man också använda sig av beige, ljusa pastellfärger och grått. Brunt fungerar till viss del men ska inte ha övertaget eftersom shabby chic är en väldigt ljus inredningsstil. Romantiska tryck återfinns lite varstans, gärna med kopplingar till naturen.

Material

Man kan gärna blanda in den skandinaviska stilen med shabby chic för att skapa en nordisk variant av stilen. Det hela ska vara väldigt romantiskt och lantligt. Stora möbler i trä och vackra spetstyger brukar vara populärt. I norden har trä alltid varit en populär inredningsdetalj så det råder ingen brist på möbler som passar in (dock kan de behöva målas vita, så klart).

Emaljkannor och kastruller går åt snabbt på auktioner där shabby chic-folk är på besök. Gårdsauktioner är en guldgruva för shabby chic-älskare eftersom det är en gammaldags stil. Även zink och kopparhinkar är man villig att betala dyrt för. Och de klassiska sockerlådorna!

Naturbomull och linne är tygerna som oftast används. Shabby chic är även lite av en klädstil där man stöter på mycket volang och spets i tygerna. Trendigaste plagget är tunikan som gärna är i linne.

Med dessa grundpelare i din inredning kan du göra fel!