Få upp värmen i huset

Ett kallt hus är knappast ett mysigt hem. Under sommar och vår känns hemmet så klart behagligt. Det är inte förrän vintern kommer igång på riktigt som man inser att huset inte är lika varmt som man trodde. 

windows cat

Täta fönster

Om fönstren släpper igenom kalluft finns det platser runt hela huset som kyls ned. Gamla fönster och tätningslister börjar slutligen släppa igenom luft från utsidan. Det är kostsamt att byta fönster, det kostar hundratusentalskronor att byta på hela huset. Du kommer undan med att betala runt tusenlappen om du istället väljer att endast byta tätningslisterna.

För att köpa rätt sort måste du ta bort de nuvarande listerna och mäta springan som uppstår när du stänger fönstret. Detta måtta kan du utgå från när du handlar dina lister.

Har du självdrag i hemmet är det viktigt att lämna vissa springor på vissa fönster. Får du för tätt runt fönstren kan du få problem med ventilationen istället. Lämna en springa på 10-20 cm i kök och sovrum där du inte fäster någon tätningslist.

Värme från golvet

heated floor

Att gå på varmt golv när man vaknar på morgonen, eller när man kliver ut ur duschen, är en lyx som alla förtjänar. Golvvärme är ett enkel installation, speciellt om man väljer ett vattenburet system som kommer färdigpackat i ett kit. Du kan lägga golvvärme i vilka rum du vill, men man brukar vara lite försiktig med källarvåningar då det är nära jord och fukt.

Man måste räkna med att golvvärme höjer golvet så man kan behöva anpassa trösklar och lister. De bästa systemen höjer inte golvet mer än 13 millimeter medan andra system kan höja flera centimeter, så kolla upp detta innan du väljer typ och märke.