Ett vackrare yttre

Första intrycket man får av ett hem sker ju alltid på utsidan, så länge man inte blivit ledd in i huset iförd ögonbindel. Vill man då skapa det vackraste huset man kan måste man lägga tid även på utsidan. 

Taket

Om vi börjar uppifrån och tittar på taket först kan det helt klart finnas mycket att göra. Vi är ju sällan uppe på taket och fixar, men vill man hålla ett vackert yttre är detta något man måste börja med. Det typ av underhåll man behöver ägna sig åt beror så klart mycket på vilket typ av tak man har. Tegelpannor må ha en lång livslängd i teorin, men de behöver ses över med jämna mellanrum, speciellt efter något som en storm då pannorna kan flytta sig. Ett plåttak å andra sidan klarar sig fint så länge den är täckt av rostskyddsfärg. Det finns till och med plåttak som tillverkas för att likna tegeltak om man är intresserad av en mer klassisk look.

Fasaden

Går vi ned ett steg kommer vi sedan till fasaden, och det är här den större delen av arbetet kommer att göras, beroende på vilken typ av fasad man har naturligtvis. Träfasader är ju de vanligaste i Sverige och behöver en hel del underhåll om de ska hållas snygga. Medan man endast behöver måla den var tionde till var femtonde år, beroende på läge och färg, kommer man även behöva tvätta fasaden för att undvika bland annat mögel- eller algangrepp. Tegelfasaden hamnar i andra änden av spektrumet och är praktiskt taget underhållsfritt. Den behöver endast tvättas vid behov för att hållas snygg. Putsade fasader är också ganska vanligt och kräver inte mycket underhåll. Men behöver de repareras kan man ofta behöva byta ut en hel sida av huset för att få ett bra resultat.